The Blob (1988)






Amerikansk sci-fi/skräck i regi av Chuck Russell med Kevin Dillon, Shawnee Smith, Jeffrey DeMunn m.fl.

Nyinspelning av klassikern från 1958 då med Steve McQueen i huvudrollen, i denna får vi dras med Kevin Dillon. Ännu en remake är planerad med Simon West som regissör, vad jag vet idag är att den ska ha premiär nästa år, men det kan hinna ändra sig många gånger.

I en liten trött håla, ni vet en sån där typisk amerikansk småstad där fiket och bion är viktiga centralpunkter, ja om man inte sitter i skogen och hånglar i sin bil med en av byns hejaklackstjejer. Med andra ord en fridfull liten håla, polisen har inte får mycket att göra, i alla fall inte tills en liten röd boll syns på himlen och som slår ner i skogen. En gammal lodis ser nerslaget och han är den första som får kontakt med en liten geléaktig massa. I all förvirring blir han påkörd av en bil och hamnar på sjukhus och det är då helvetet slår till i den fridfulla byn. Denna geléklump äter/fräter människor och ju fler som drabbas ju större blir den jäveln. Det enda som står i vägen för klumpen är två tonåringar, hålans värstinggrabb och hejaklacksledare vill inte bli middag till en geléklump, nu ska de bara hitta vad som kan rå på den växande och dallrande klumpen.

Jag har inte gett mig på originalet än så jag vet inte hur remaken står sig, men för mig är den en underhållande hyllning till 50-talets b-monsterfilmer med snyggt foto och specialeffekter som står sig ganska väl. Ser man filmen för vad den är och inte har några krav eller förväntningar på den, så kan man få en underhållande stund med den. Men visst den har sina brister och en hel hög med klyschor.

En av de största bristerna är huvudrollsinnehavarna med Kevin Dillon och Shawnee Smith, de är inte alls bra. Dillon är tråkig träaktig och då ska han ändå spela en värsting och Smith är visst snygg och attraktiv men det hjälper inte när hennes agerande i filmen känns trött. Nej stjärnan i filmen är en dallrig geléklump som jävlas.

Sköna 80-tals effekter och en trevlig homage till 50-talets monsterfilmer.

3/5

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

The Invitation (2015)

Phenomena (1985)

Gretel & Hansel (2020)