Life (2017)






Amerikansk skräck/sci-fi i regi av Daniel Espinosa med Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds och Hiroyuki Sanada.

2017 var året då hade jag skulle bli rädd för rymden igen med Alien: Covenant, visst den var bra (3/5) men särskild skrämd blev jag inte. Då är det tur att en kille från Stockholm gör årets i särklass läbbigaste rymdskräckis och visar gör man gör en modern "Alien" film. Den har sina brister men gör absolut ett gediget jobb att skrämma skiten ur en.


Ett internationell team av forskare är på rymdstationen ISS och det är ett blandat gäng av nykomlingar och veteraner. De har lyckas få ett prov från Mars och döm av deras glädje när de upptäcker att en liten organism har kommit med. Den lilla krabaten som de lyckas få liv i blir en sensation nere på jorden, där den döps till Calvin, det är det första beviset att där finns liv på Mars. En äkta marsian! Ju mer de tar hand om den och matar den med glukos desto mer växer den och börjar visa nyfikenhet för forskarna. Men den växer inte bara, den blir även smartare och börjar då visa prov på trots. Calvins trots bytes ganska snabbt till hunger och denna marsian verkar gilla människor extra mycket. Calvin rymmer från labbet, lämnar en död forskare efter sig och nu är den växande organismen överallt på rymdbasen. Calvins hunger för människorasen har inte minskat, tvärtom den har ökat och de resterande besättningsmedlemmarna är i livsfara. Fanskapet verkar tåla allt också.




Kan väl skriva direkt nu och utan att spoila att Ryan Reynolds karaktär är den första som dör och det händer typ 25 minuter in i filmen och då är han ändå en av huvudrollsinnehavarna. Redan där visar filmen att ingen är säker i denna film och att denna rymdvarelse är hänsynslös. En av filmens stora genidrag är att varelsen inte ser särskilt farlig ut, den ser nästan lite gullig ut. Vilket man blir varse att den inte är. Det är inte som i Alien-filmerna där man ser att varelserna ser onda ut.

Espinosa har gjort en rak rymdskräckfilm utan krusiduller, inget filosofiskt skitsnack, bara en ren och enkel rymdskräckfilm som innehåller allt jag vill ha i en sådan. Klaustrofobisk känsla, skräcken för det okända och ovanpå det en varelse som är ute efter blod. Jag fullkomligen älskar filmen.

Men det är inget mästerverk trots allt positivt jag har nämnt, den har sina brister och karaktärerna gör inte alltid de mest logiska besluten men skit i det. Espinosa har skamlöst snott från Alien och The Thing, men vad gör det, alla andra gör det. Jag var underhållen och skrämd hela filmen, räcker inte det?

Daniel Espinosa är inte den enda svensken, framför kameran ser vi även Rebecca Ferguson som verkligen har gjort sig ett namn i Hollywood efter en stor roll i en liten agentfilm. Men den stora stjärnan i filmen är Jake Gyllenhaal, alltså den mannen kan inte misslyckas med något just nu, han briljerar i allt nuförtiden. Sen måste jag även hylla Daniel Espinosa för att han vågar göra en rymdskräckis med det bästa slutet.

Besviken på den senaste Alien filmen,ge denna en chans då. Jag lovar den har mer skräck..

4/5

 
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

The Invitation (2015)

Phenomena (1985)

Gretel & Hansel (2020)