Gretel & Hansel (2020)






Kanadensisk/irländsk/amerikansk/sydafrikansk skräckthriller av Oz Perkins

Cast: Sophia Lillis, Samuel Leakey, Alice Krige, Jessica De Gouw, Fiona O`Shaughnessy, Charles Babaloa

Biopremiär: 30 Januari 2020

Svensk dvd/blu-ray premiär: 25 Maj 2020

Betyg: 2/5

En annorlunda twist på den klassiska sagan av Bröderna Grimm, som fokuserar mest på Gretel men grundpremissen är densamma. Hans och Greta är två syskon som blir utslängda hemifrån av deras mamma, de ger sig ut i skogen för att hitta trygghet och någonstans att bo. De stöter på ett hus där en äldre tant bor, hon har ett bord full med godsaker och syskonens magar är tomma. Men den harmfulla gamla tanten är inte vad hon utger sig för, hon är en häxa som livnär sig på barn.

Att Hans och Greta är en gammal barnsaga känner vi till och där har kommit en del filmer baserade på den men ingen har direkt fokuserat på Greta, förrän nu. Jag är ganska övertygad om att inte The Witch hade kommit för fem år sedan så hade denna film sett annorlunda ut, för filmskaparna har försökt göra en liknande film. Det vill säga en långsam och konstnärlig skräckfilm men där The Witch lyckades fantastiskt så lyckas Gretel & Hansel halvdan.

På den positiva sidan så är filmen vacker och har en skön mystisk atmosfär som verkligen fångar in en, skogen känns både lockande och illavarslande. Sophia Lillis som spelar Gretel är riktig bra precis som hon är i den lilla Netflix pärlan I Am Not Okay with This och jag är säker på att vi kommer se mer av henne i framtiden i stora titlar.

Nu dags för det negativa och där är en del men det största negativa är musiken i filmen, maken till missvisande får man leta efter, någon sorts elektronisk ambient musik är inte vad jag vill ha i en skräckfilm som utspelas förr i tiden.

Sen måste jag klaga på hur häxan framställdes, snacka om typecasting och Alice Krige påminner mest om någon Star Trek karaktär som Krige har spelat. Sen kommer en av de största negativa aspekter som kan finnas i en skräckfilm, den är inte skrämmande överhuvudtaget. Den puttrar på under hela filmen och hade inte atmosfären varit på topp så hade betyget varit sämre.

Intressant vinkling på en ganska uttjatad saga men utförandet blir blek och inte skrämmande alls.


 https://youtu.be/QZblQLhKcZQ

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

The Invitation (2015)

Vampyres (2015)