The Invitation (2015)



Amerikansk drama/skräck/thriller i regi av Karyn Kusama

Skådespelare: Logan Marshall - Green, Michiel Huisman, Tammy Blanchard, John Carroll Lynch m.fl

Premiär: 24 Mars 2016

Svensk premiär: 8 Juli 2016

Betyg: 10/10

Att förlora ett barn är det svåraste och mest smärtsammaste som en förälder kan vara med om, något Will vet allt om, för även om det gått tre år sen, så har han fortfarande svårt att bearbeta det. Men han försöker leva sitt liv och har träffat en ny kvinna och de har fått en inbjudan till Wills ex-fru Eden och han ska få träffa henne för första gången på två år. När de väl kommer dit så får han även träffa deras gemensamma vänner och alla har träffas där för att umgås och prata gamla minnen. Min det tar inte lång tid innan Will anar oråd, något stämmer inte, han känner att något ont ska hända men han är den enda som har den känslan.

En av 2010-talets bästa skräckfilm, en film som väcker fascination, olust och som inte lämnar en oberörd. En långsam spänning som vaggar in i en falsk trygghet, man känner länge under filmen att det måste vara Will som inbillar sig och att han inte kan hantera att vistas i sitt gamla hus som han delade med Eden och deras son. Man kan lätt inbilla sig att det bara är en film om några gamla vänner som ska käka middag, dricka dyr vin och bara ha det trevligt. Men oj vad snabbt den gemytliga stämningen kan ändra sig.

Det som är genialisk med filmen är att så fort Will kliver innanför dörren så får man en känsla av att något kommer hända, man vet inte vad men regissören Karyn Kusama (som även gjorde briljanta Jennifer´s Body) har på ett briljant vis smugit in ledtrådar under hela filmen och är man uppmärksam kan man fånga upp dom och själv pussla ihop vad som ska hända. En annan sak som är briljant med filmen är att även om den utspelas i ett stort hus så längs med filmen så känns det som huset krymper och man får en klaustrofobisk känsla. Med det sagt så är det en film man inte ska veta så mycket om, det räcker med premissen och mer behöver man inte veta.

Sen att varenda skådespelare i filmen är briljanta gör ju verkligen inte filmen sämre, med en storspelande Logan Marshall - Green ( Upgrade) i huvudrollen och den förtrollande Tammy Blanchard är helt magisk som hans ex-fru Eden. Men det viktigaste momentet i filmen är stämningen, för den är så tät och ligger över hela filmen som förebådar om ondska. Helt briljant!

Dock är det ingen lätt skräckfilm att ta in men ger man den en chans så lovar jag att ni kommer vilja se den igen och omvärdera den. När jag såg den första gången så gav jag den 3/5, för jag såg den med vanliga skräckfilms ögon. Andra gången började jag se saker jag hade missat och började förstå vilken briljant och ovanlig skräckfilm jag hade bevittnat.

Bästa scen: Inte för att avslöja för mycket men scenen när en av deras vänner kommer försent och all kontrovers som utspelades innan. Hela den scenen fullkomligt dryper av ångest och rädsla.

Kan ses på Netflix!!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gretel & Hansel (2020)

Vampyres (2015)