Cloverfield (2008)






Amerikansk action/skräck i regi av Matt Reeves med Lizzy Caplan, Jessica Lucas, T.J. Miller, Michael Stahl-David, Mike Vogel och Odette Annable

På Manhattan har en bunt vänner en avskedsfest för Rob som ska flytta till Japan för att jobba. Men han är inte så intresserad av varken festen eller hans flytt, han tänker mest på tjejen Beth, en barndomskompis som han för en tid sen delade säng med och nu ockuperar hon hans tankar hela tiden. Samtidigt så dokumenterar hans bästa vän Hud festen och tur är väl det när helt plötsligt hela byggnaden skakar och det verkar som det är en jordskalv. Men när de kommer ut från byggnaden så inser de att något annat händer och när Frihetsgudinnans huvud kommer rullande så inser de att det är något stort som hotar Manhattan. Rob och en grupp med hans bror och några vänner flyr från det monster som bestämt sig för att New York är dennes lekplats. De flyr mellan fallande skyskrapor och all eldkraft som militären mäktar med för att överleva. Men så får Rob ett samtal på mobilen, det är Beth som är fastklämd i hennes lägenhet och kan inte röra sig. Rob övertalar de andra i gruppen att de måste rädda henne. Problemet är bara att hon bor mitt i monstrets epicentrum och de beger sig dit med livet som insats. 

Tänk att det är 10 år sedan Cloverfield hade premiär, jag kommer så väl ihåg hur peppad man var på den, för äntligen skulle en film komma som man inte visste mycket om eller rättare sagt man visste så gott som inget. Marknadsföringen av filmen var genial och de trailers och förhandstitt man fick tag på sa inget annat att filmen skulle bli något utav de ovanliga. Producenten J.J. Abrams och regissören Matt Reeves lanserade filmen under stor hemlighetsmakeri och den blev en sensation när den kom. Kritiker och publik var för en gång skull överens och jag var lika positiv, jag satte 4/5 när jag såg den.

Men nu har det gått 10 år och är den fortfarande lika fantastisk? Nja den är fortfarande bra och håller en hög standard och manuset av Drew Goddard (Cabin in the Woods) är solid. Men idag är man ganska trött på "found footage" filmer den där charmen med skakig handkamera har tappat sin glans rejält. Nu när jag såg den så kämpade jag verkligen med en blixtrande huvudvärk när kameran hoppade fram och tillbaka, jag fick någon sorts sjösjuka känsla några gånger i filmen. Sen är skådespeleriet ingen höjdare.

På den positiva sidan så är det visuella helt fantastisk och filmmakarna har gjort det geniala att man bara får se glimtar av monstret i stort sett hela filmen, det är egentligen inte förrän i slutet som man ser den fullt ut. Där är några maffiga scener, Frihetsgudinnans huvud som kommer rullande ner för gatan är en scen man sent glömmer eller den scenen när militären bara står och brassar med handvapen, bazookas och pansarvagnar, det är så intensivt filmat. Sen tunnelbanan scenen när de små äckliga monstren dyker upp, då sitter man verkligen längst ut på soffan och bara ryser.

Så på det hela är det en bra och välgjord action/skräckfilm med några brister.

3/5

 

 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

The Invitation (2015)

Gretel & Hansel (2020)

Vampyres (2015)